Het nut van slijm en snot wat zegt de kleur van je snot over je gezondheid
OverzichtSlijm en snot bij COPD, Long-COVID, Astma of Bronchitis ?
Het nut van slijm en snot.
Ieder lichaam zit bomvol slijm en snot. Als je verkouden bent en de ene na de andere zakdoek vol snuit, ben je misschien niet zo blij met dat vieze, groene goedje. Toch is het erg belangrijk voor je lijf. Wat heb je precies aan het slijmerige spul?
Je mond, neus, keel, longen, maag en darmen zijn bekleed met slijmvlies: een laag cellen die slijm produceert. Slijm werkt als een beschermend dekentje, dat het weefsel eronder vochtig houdt.
De plakkerige substantie in je luchtwegen vangt stof op en voert het af, zodat het niet verder in je lichaam terechtkomt. Het slijmvlies van je neus bevochtigt de lucht die je inademt. Als slijm uit je neus drupt, noemen we het snot.
Liter per dag
Slijm en snot bestaan grotendeels uit water, maar bevatten ook allerlei nuttige ingrediënten. Bijvoorbeeld antilichamen die bacteriën en virussen herkennen en uitschakelen en enzymen die indringers doden. Eiwitten maken het slijm dik, zodat het geen fijne plek is voor dat soort ongewenste gasten.
Uit je neus eten (zuig je het slijm en de eventuele virussen weg uit je holtes.)
Hoewel je omgeving er misschien minder blij mee is, is je snotneus ophalen de gezondste optie.
Zo zuig je het slijm en de eventuele virussen weg uit je holtes. Als je je neus snuit, pers je het slijm juist de holtes in, waardoor je risico loopt op een voorhoofdsholte-, bijholte- of oorontsteking.
Als je neus verstopt is, kan stomen boven een bak heet water en druppelen met een zoutoplossing wat verlichting geven. Ook neusdruppels of –spray met xylometazoline zorgen ervoor dat je weer vrij kunt ademen.
In een omgeving met droge lucht of veel stof droogt het snot in je neus al snel op. 90 procent van de Nederlanders peutert wel eens in zijn neus om zich te bevrijden van die stukjes. 10 procent eet het gevonden resultaat zelfs op.
Auteur: Jolanda Niemantsverdriet
Bron WebMD KNO
Voorkom voorhoofdsholteontsteking
Het begint met een verstopte neus en voordat je het weet heb je een voorhoofdsholteontsteking. Zo'n ontsteking doet flink pijn en bemoeilijkt het ademen.
In je schedel zitten allerlei holtes. Daartoe behoren de voorhoofdsholten, kaakholten, wiggebeensholten en de zeefbeencellen tussen de ogen. Voorhoofdsholteontsteking is een ontsteking van de bijholten in het voorhoofd.
Bijholtes verstopt met slijm
De holtes staan via kleine kanaaltjes in verbinding met de neus. Het slijmvlies dat de neus van binnen bedekt, loopt via de verbindingskanaaltjes door in de bijholten. De holtes zelf zijn normaal gesproken gevuld met lucht.
Als je verkouden bent of last hebt van hooikoorts kunnen de holtes gevuld raken met slijm. In dit slijm zitten soms ook bacteriën, virussen of schimmels. Deze kunnen dan een ontsteking veroorzaken. Zo'n ontsteking wordt sinusitis of bijholteontsteking genoemd. Meestal blijft de ontsteking niet beperkt tot één holte.
Mensen zeggen al snel dat ze een voorhoofdsholteontsteking hebben. Soms hebben ze dan wel een ontsteking in een van de bijholtes. Maar vaak blijkt het simpelweg om een erge verkoudheid of spanningshoofdpijn te gaan.
Verkoudheid wordt sinusitis
Bijholteontsteking begint meestal met de symptomen van een verkoudheid. Alleen gaat de verkoudheid niet weg. De ontsteking blijft minimaal één week en meestal zelfs vier weken. Daarbij doet je gezicht pijn, zeker rondom de neus, ogen, kaak of vlak boven de wenkbrauwen. Soms krijg je er ook koorts bij. Als de ontsteking meer dan twee maanden duurt, spreek je van chronische sinusitis.
Bijholtes schoon stomen
Er valt bar weinig te doen aan een bijholteontsteking. Antibiotica hebben over het algemeen niet veel effect op de ontsteking. Neussprays kunnen wel enige verlichting bieden, maar mogen niet meer dan vijf dagen achterelkaar worden gebruikt.
De beste remedie is vaak stomen, zeker twee keer per dag. Ga boven een pan met heet water hangen en inhaleer de stoom goed via de neus. De warmte zorgt ervoor dat het slijm oplost.
Roken heeft een irriterend effect op het slijmvlies in je neus en holtes. Het is daarom raadzaam om in ieder geval gedurende de ontsteking te stoppen met roken.
Allergieën als oorzaak van sinusitis
Bij sommige mensen ontstaat een bijholteontsteking omdat hun neus en holtes verstopt zijn door hooikoorts. In dat geval kan het helpen om antihistaminemedicijnen te nemen om de allergie te verlichten. Het is overigens beter om een bijholteontsteking te voorkomen door je allergie beter onder controle te houden. Zonodig met meer of sterkere medicijnen. Overleg hiervoor wel eerst met je huisarts.
Auteur: Liesbeth Hammega
Verkouden of écht griep?
Mensen zeggen al snel dat ze 'griep' hebben, maar vaak is dat een zware verkoudheid. Echte griep, influenza, wordt veroorzaakt door een serie virussen. Hoe werkt het griepvirus en wat kun je ertegen doen?
Bij een klassieke griep is er sprake van een besmetting met het influenzavirus. Er zijn verschillende types influenzavirussen, maar het ziekteverloop is ongeveer identiek. Kort gezegd veroorzaakt influenza een acute ontsteking van de luchtwegen.
Wekenlang slap en moe
Maar het is geen gewone verkoudheid, het is veel ernstiger en verloopt veel sneller. Bij influenza voel je je snel erg ziek met bonzende hoofdpijn, spierpijn over het hele lichaam en heb je hoge koorts. Tot en met 38°C spreekt men van verhoging en zodra je lichaamstemperatuur boven de 38°C stijgt, spreekt men van koorts. Bij 39°C heb je hoge koorts.
Normaal gesproken knappen patiënten na drie tot vijf dagen weer op, maar velen voelen zich nog wekenlang slap en moe. Bij mensen met een slechte afweer kan de griep zeer ernstig verlopen en dodelijk zijn. Jaarlijks overlijden in Nederland zo'n duizend mensen aan een seizoensgriep of de gevolgen ervan.
Virusdeeltjes
Virussen behoren tot de micro-organismen, net als schimmels en bacteriën. Virussen zijn de kleinste micro-organismen, véél kleiner dan bacteriën. Ze kunnen zichzelf niet delen, maar hebben levende cellen nodig om te delen.
Zodra een virus een cel binnenkomt, geeft het die cel de opdracht om zichzelf na te maken. De cel reproduceert als het ware automatisch die blauwdruk, net zo lang tot de cel helemaal vol zit met virusdeeltjes. Dan 'ontploft' de cel en springt het virus over naar de volgende cel.
Ernstige complicaties
Gelukkig herkent ons afweersysteem cellen die virussen maken. Zo snel mogelijk maakt het afweersysteem de eigen besmette cellen dood, zodat het virus zich niet verder kan verspreiden. Het nadeel van deze tegenaanval is dat bacteriën eerder kunnen toeslaan in de kapotte cellen.
Daarom gaat een griep vaak gepaard met complicaties; van ernstige benauwdheid tot longontsteking. Kort gezegd is een loopneus het effect van het virus, maar het groengele snot dat je een paar dagen later krijgt, is het resultaat van een bacterie die kans zag in de kapotte slijmvliezen toe te slaan.
Het griepvaccin, dat veel mensen jaarlijks in oktober krijgen, zorgt ervoor dat het immuunsysteem eerder de besmette cellen herkent. Het vaccin levert een voorbeeld op van hoe zo'n besmette cel eruitziet.
Het lichaam zal dan eerder in de tegenaanval gaan en het risico van complicaties is veel kleiner. De griepprik wordt dus óók gegeven om de verschijnselen van de griep te verzachten.
Virussen muteren
Zoals alle virussen, kan ook het influenzavirus muteren. Het verandert zichzelf voortdurend een beetje. Zo was het virus van de Spaanse Griep weer anders dan van de Hongkong Griep eind jaren zestig. De influenzavirussen hebben allemaal een eigen naam, zoals H3N2 influenza A voor de Hongkong griep. De Spaanse griep en de Mexicaanse griep zijn een type H1N1.
Door die mutaties is het virus extra lastig te bestrijden. Ieder jaar is een nieuw griepvaccin nodig, voor het type dat de vórige winter dominant was. Bovendien beperkt het virus zich niet tot één specie, maar kan bijvoorbeeld van vogels op mensen overspringen.
Dat zagen we in 2005 en 2006 bij de 'vogelgriep', oftwel H5N1, een variant van het vogelpestvirus. En zagen we bij de Mexicaanse griep, oftewel Nieuwe Influenza A (H1N1). Voor dit soort mutaties zijn wetenschappers zeer beducht, omdat ze moeilijk onder controle te houden zijn.
Besmetting voorkomen
Zoals bekend raadt het RIVM bejaarden en risicogroepen aan zich jaarlijks te laten inenten. Als je niet bent ingeënt tegen influenza, kun je alleen proberen te voorkomen dat je besmet wordt met het virus. Een goede lichamelijke conditie is de eerste voorwaarde.
Slaap voldoende, eet groenten en fruit en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Een goede hygiëne voorkomt vervolgens kruisbesmetting. Met kruisbesmetting bedoelen we de overdracht van bacteriën, schimmels of virussen van de ene persoon op de andere.
Zeer regelmatig handen wassen is de simpelste en effectiefste manier om te voorkomen dat het griepvirus je in zijn greep krijgt.
Bedrust
Als je eenmaal griep hebt, is bedrust een remedie. Het is belangrijk om veel te drinken en bij hoge koorts de patiënt te koelen. Soms is een antibioticakuurtje nodig als er een bacteriële infectie bij komt, zoals een longontsteking. Uitzieken van griep is geen luxe, maar noodzaak. Wie te snel weer aan de slag gaat, loopt het risico een half jaar of langer vermoeidheidsklachten te houden.
Auteur:Petra Teunissen-Nijsse
Bronchitis
Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën.
Bij normale ademhaling gaat er lucht via de neus en de luchtpijp naar steeds kleiner wordende luchtwegen, de bronchiën. De bronchiën vertakken zich tot bronchioli en uiteindelijk tot kleine trosjes dunne, tere zakjes, de longblaasjes (medische benaming: alveoli).
Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën. Wanneer de weefselcellen van de bekleding van de bronchiën bovenmatig geïrriteerd raken, werken de kleine trilhaartjes (cilia) niet meer, die in normale gevallen verontreinigende stoffen opvangen en uit de weg ruimen. Als reactie hierop wordt de slijmproductie hoger, en dit slijm veroorzaakt de karakteristieke bronchitishoest. De ontsteking kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriën, roken of het inhaleren van vervuilende chemicaliën of stof.
Bron: Wikipedia
Groen en geel snot: in strijd tegen verkoudheid
Jouw lichaam produceert veel snot, zeker wanneer je verkouden bent, een allergie hebt of last hebt van een irriterende stof. De kleur van snot kan veel zeggen over je gezondheid. Daarom is het verstandig om - als je meer of ander snot produceert dan normaal - het altijd even te (laten) controleren. Wat is de kleur van jouw snot: geel, groen, rood, wit of bruin? En wat zegt het over je gezondheid?
Maar eerst: wat is snot precies? Snot is eigenlijk slijm. Je mond, neus, keel, longen, maag en darmen zijn namelijk bekleed met slijmvlies, wat bestaat uit een laag cellen die slijm produceert. Slijm heeft een beschermende functie: het houdt het weefsel eronder vochtig. Het slijm in je luchtwegen vangt stof en ziekteverwekkers op en voert deze af. Zo komt het niet verder in je lichaam terecht. Het slijmvlies van je neus bevochtigt de lucht die je inademt. Zodra het slijm uit je neus komt, noemen we het snot.
Helder snot
Gezond snot hoort er in het algemeen helder en een beetje transparant uit te zien. Het heeft een plakkerige textuur, waardoor het eruitziet als lijm. Als je snot er zo uitziet, dan is de kans groot dat je geen virus of infectie hebt. Er zijn natuurlijk uitzonderingen: je kunt een oor- of holteontsteking hebben, terwijl je snot gewoon helder van kleur is. Wanneer je andere symptomen hebt, raadpleeg dan altijd een arts.
Wit snot
Als je verkouden begint te worden, dan kan je snot wit van kleur zijn. Ook kan het plakkeriger en dikker zijn dan je gewend bent. Dit komt doordat er meer snot door je lichaam wordt geproduceerd. Het kan ook zijn dat je te veel zuivelproducten eet of drinkt. Het vet in zuivelproducten maakt je snot dikker en taaier. Bij een verkoudheid kun je dus ook het beste minder zuivelproducten tot je nemen.
Geel snot
Geel snot duidt meestal op een virus of infectie aan de bijholte van de neus. Dit kun je merken aan een verkoudheid. Als je snot geel van kleur is, is dat vaak een goed teken. Het betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen een bacterie. De witte bloedcellen zorgen ervoor dat de bacterie je lichaam verlaat. Zodra de witte bloedcellen uit je lichaam zijn, heeft je snot een gele of groene kleur. In het begin kan het snot licht of fel van kleur zijn, maar na een paar dagen wordt deze donkerder.
Groen snot
Groen snot kan erop wijzen dat je een bacteriële infectie of schimmelinfectie hebt. Een type witte bloedcel, leukocyten, zorgt voor deze groene kleur. Net als bij geel snot, zijn deze aan het vechten tegen de bacterie. Het snot kan ook de eerste dagen licht van kleur zijn, waarna het steeds donkerder wordt. Houdt de kleur langer dan een week aan, of worden de symptomen erger door bijvoorbeeld koorts, dan is het raadzaam om een afspraak te maken met je (huis)arts.
Rood of bruin snot
Heb je rood of bruin snot? Dan kan het zijn dat er bloed in je snot aanwezig is. De kleur kan felrood zijn, maar het kan ook lichtrood of zelfs donkerbruin zijn. Het hoeft niet altijd reden te zijn voor paniek: de kans is groot dat je sinussen ontstoken zijn. Sinussen zijn met lucht gevulde holten links en rechts van de neus. Het kan ook zijn dat je een schrale plek in je neus hebt, of dat er een stukje huid beschadigd is. Zodra je rood slijm ophoest, kan dit betekenen dat je bronchitis hebt. Wanneer dit meerdere dagen aanhoudt en je andere symptomen hebt, zoals koorts, dan is het verstandig om een (huis)arts of medisch specialist te bezoeken. Raadpleeg bij het ophoesten van helder bloed, zonder slijm, altijd direct een medisch specialist.
Auteur Aukeline van Dorp