De Sauna kan een boost geven bij COPD en andere longklachten.
OverzichtDe sauna kan een enorme boost geven bij COPD, Astma, Bronchtis en aan je gezondheid, maar hoe werkt dit nu precies?
De een houdt ervan en de ander vindt het niks.
Is het de warmte of het feit dat sauna’s vrijwel altijd naakt worden betreden de belemmering? Misschien dat dit artikel je over de drempel weet te krijgen als je nog twijfelt.
In de sauna stijgt de lichaamstemperatuur naar 39 graden, waardoor de huidporiën open gaan en de zweetklieren hun werk kunnen doen.
Het verdampen van vocht zorgt voor verkoeling omdat verdamping energie kost. Verlies van vocht in het lichaam doet het bloed in de aderen afnemen en verlaagt daarmee de bloeddruk, dus zorg altijd dat je voldoende drinkt.
De warmte in de sauna is voor sommigen meteen prettig, maar anderen hebben nog meer tijd nodig om te wennen.
Typen sauna
Fins / Zweedse sauna
Foto Sauna Devarana
De meeste sauna’s worden gebouwd met behulp van hout.
Houten sauna’s geven een natuurlijke uitstraling. Bij dit type is de lucht erg droog en warm en lastig om in te ademen. Dagelijks gebruik van deze sauna wordt ontraden en als beginner kun je er beter maximaal 10 minuten in verblijven. Soms, als de temperatuur in een houten sauna heel hoog is, is het zitten op de houten bank of stoel moeilijk, het is dan aan te raden om een handdoek te plaatsen op het hout voordat u gaat zitten. Dit type is mijn favoriet.
Stoom sauna
Foto Sauna Devarana
In dit type sauna wordt er gebruik gemaakt van een verdamper die voor een hoge luchtvochtigheid zorgt.
"Zelf beleef ik het minst positief deze stoom saune, door mijn COPD klachten, maar kan voor andere juist wel prettig zijn." volgens Eduard den Bieman.
De contactwarmte is sterk en de grote hoeveelheid vocht in de lucht kan reinigend op de luchtwegen werken, zeker wanneer er gebruik wordt gemaakt van prikkelende geuren zoals munt of eucalyptus.
Meestal wordt de zijkant bij sauna Devarana van deze sauna van tijd tot tijd automatisch schoongespoeld door kleine kraantjes die bovenaan de zijkant zijn ingebouwd. In deze sauna neem je geen handdoek mee naar binnen omdat dit de werking verstoort. Bij deze sauna is hygiëne een belangrijke factor om in de gaten te houden.
Infrarood Lamp Sauna
Foto Sauna Devarana
In deze sauna’s wordt er gebruik gemaakt van infraroodlampen.
Deze zenden infrarode stralen, en dringen diep binnen in het lichaam. Na gebruik van deze sauna mag men nooit afkoelen met koud water omdat de warmte anders opgesloten zit in het lichaam.
De gezondheidsvoordelen van de sauna zijn onder meer:
Verbetering van de algehele doorbloeding
Tijdens een saunasessie van 10 – 20 minuten stijgt de hartslag met zo’n 50-75%. Dit veroorzaakt een metabolisme vergelijkbaar met sporten. De belasting op de hartspier is hetzelfde als wanneer je stevig wandelt.
Uitscheiden van afvalstoffen
Omdat het bloed flink gaat stromen en alle aderen opengaan stimuleer je de ontgiftingsorganen zoals de lever en de nieren hun werk te doen. De poriën van de huid gaan door de warmte open en daardoor kan het lichaam via de huid afvalstoffen kwijt. In onze huidige maatschappij doen we teveel zittend werk, waardoor veel mensen weinig zweten en het lymfevocht niet goed in het lichaam kan stromen. De sauna brengt de doorstroming van alle lichaamsvloeistoffen opgang waardoor er maximaal ontgift kan worden.
Zorgt voor een gezonde huid
De bloeddruk stijgt nauwelijks omdat de warmte de kleine vaten doet opengaan. Hierdoor stijgt de bloedtoevoer naar de huid en zorgt hiermee dat er meer voedingsstoffen bij de huid kunnen komen waardoor je huid van binnenuit gevoed wordt. De huid is ons grootste orgaan en is voor het lichaam ook een orgaan om van afvalstoffen af te komen. Dit wordt zichtbaar wanneer iemand ongezonde voedingsmiddelen eet, want enkele dagen later kunnen er dan op de huid eczeem of pukkels verschijnen.
Diepe ontspanning en vermindering van stress
De warmte opent niet alleen de poriën, maar ook de geest waardoor je gemakkelijk gedachten en problemen kunt loslaten. Het is mijn ervaring dat de warmte van de sauna zorgt voor een ontspanning, maar dat het afkoelen zorgt voor een nog intensere ontspanning. Veel mensen zien op tegen het koude dompelbad, maar dit is wel erg belangrijk om de overtollige warmte weer kwijt te kunnen. Meestal is de sauna een rustige ruimte zonder afleiding en prikkels. De saunagang zorgt voor de aanmaak van rustgevende endorfines in de hersenen, waardoor je na afloop een heerlijke rust mee naar huis neemt.
Betere weerstand tegen temperatuurswisselingen
Veel mensen hebben het erg snel koud. Door de saunagang went je lichaam aan warme en koude temperaturen. De zenuwen in de huid worden er “hard” van, waardoor je beter tegen warmere en koudere temperaturen kunt.
Conditie van de aderen wordt verbeterd
Door de wisselingen van temperatuur zetten de aderen uit en krimpen ze weer als reactie op de warmte. Door het uitzetten van de bloedvaten kan het bloed overal komen en voedingsstoffen brengen om de aderen te onderhouden. Ook de toegenomen hartslag zorgt voor een APK van de aderen.
Extra vetverbranding
De toename van de hartslag zorgt voor een verbranding van vet. De hartslag ligt in de zogenaamde cardiozone waardoor je lichaam vet verbrand en geen eiwitten of suikers. Daarnaast wordt vet onder invloed van warmte vloeibaarder waardoor je lichaam het vet nog beter kan omzetten in energie voor de hartspier.
Zorgt voor sociale verbondenheid
Vaak heerst er in de sauna een persoonlijke sfeer waar mensen openstaan voor een gesprek. Het lijkt wel alsof er met de kleding ook een stukje schild verdwijnt, waardoor mensen toegankelijker zijn. Ook kun je samen met een goede bekende genieten van een dagje wellness waardoor je samen kunt uitwisselen wat belangrijk voor jullie is.
Zorgt voor een diepere slaap
Onderzoek laat zien dat saunagebruik zorgt voor een diepere slaap door het vrijkomen van endorfines. Dit is ook mijn ervaring. Ik heb wel gemerkt dat hoe vaker je naar de sauna gaat hoe minder heftig deze werking is. Waarschijnlijk komt dit doordat het lichaam bij frequent sauna gebruik gewend is aan de intensiteit voor het hart en weinig toxines meedraagt.
Verlicht gewrichts- en spierpijn
Door de verbeterde en versnelde doorstroming van het bloed wordt de melkzuur in de spieren eerder afgevoerd en kan het bloed de gewrichten optimaal voeden. Ook zorgt de afgifte van natuurlijke endorfines in de hersenen voor verlichting van de pijn.
Zorgt voor een betere weerstand
Onderzoek heeft aangetoond dat de sauna zorgt voor een toename van de witte bloedcellen, waardoor je weerstand tegen verkoudheden en griep toeneemt.
De saunagang kent 8 stappen:
1. Douche
Voor de mede saunagangers is het fris om schoon aan de ronde te beginnen. Daarnaast is het ook hygiënischer voor het meubilair en de apparatuur.
2. Afdrogen
De werking van de sauna is krachtiger met een droge huid. De huid gaat dan zelf zweten. Ook is het voor de andere badgasten fijn om niet geconfronteerd te worden met een waterballet.
3. Warm voetbad
Het lichaam kan zo wennen aan de warmte. Via de voeten wordt het lichaam als geheel licht opgewarmd.
4. Sauna
Deze ronde duurt meestal 15 minuten, maar voor een beginner is 5 – 10 minuten al goed. Doorgewinterde saunagangers kunnen soms wel langer dan 20 minuten verblijven de in de sauna. Het is niet verstandig om langer dan 20 minuten in de sauna te verblijven en daarom kan er beter gekozen worden voor meerdere gangen. Bij meerdere gangen kun je het aantal minuten per keer ook opvoeren.
Een beginner is aan te raden in de saunaruimte plaats te nemen op de lage- of middelhoge bank, terwijl de meer ervarene onder ons meestal op de hoge bank tot rust komt. Hoe hoger men in de sauna komt, hoe heter. Per bank hoogte scheelt het al gauw 10 graden. Wanneer er een gevoel van benauwdheid of wegwillen optreedt, luister hier dan altijd naar en verlaat ten alle tijden de saunaruimte.
5. Koud luchtbad
Na de sauna is het goed het lichaam even te stabiliseren zodat het tot rust kan komen en de koelfase goed kan doorstaan. De longblaasjes staan nu helemaal open om zuurstof op te nemen, daarom is het goed even naar buiten te gaan en het lichaam van extra zuurstof te voorzien.
6. Koud douchen of dompelen
Het is heel belangrijk om goed af te koelen en deze stap te ondergaan. Het draagt bij aan een goede ontspanning van het lichaam. Douche eerst het zweet van je lichaam en ga daarna pas in het dompelbad. Vergeet vooral het hoofd niet, anders kan er hoofdpijn door de overmatige warmte ontstaan.
7. Warm voetenbad
Het lichaam is nu sterk afgekoeld en via het voetenbad kan het rustig weer op temperatuur komen. De warmte wordt via de voeten door het gehele lichaam verspreid.
8. Rust
Drink in deze fase voldoende. Je zult merken dat wanneer je de warmte voldoende hebt getrotseerd en echt goed bent afgekoeld deze fase ook erg intens kan zijn. Het beste is om tijdens het rusten te kiezen voor een ligbankje.
De sauna is voor de meeste mensen veilig, maar overleg bij twijfel met een arts en vermijd de sauna bij:
- Veel alcohol
- Medicijnen zoals bloedverdunners
- Open wonden
- Ontstekingen
- Koorts
- Vermijd de sauna bij hoofdpijn en griep
- Spataderen
- Infectieziekten
- 1e drie maanden zwangerschap
- Menstruatie (ivm hygiëne)
- Lage bloeddruk
- Lage bloedsuikerspiegel
- Duizelingen
- Kanker (overleg met je oncoloog)
En houd bij een sauna bezoek het volgende goed in de gaten:
Blijf maximaal 20 minuten in de cabine
Zorg voor 5 minuten rust voor het afkoelen
Drinkt voldoende na de saunagang
De sauna is heel gezond, maar toch kan de warmte negatief inwerken op ouderen en jonge kinderen. Het gebruik van de sauna door deze doelgroep wordt dan ook afgeraden.
Ikzelf ga al meer dan 12 jaar met veel plezier naar diverse saunacentra en ga vaak na het sporten in de sportschool ook even de sauna in. Ik kan me herinneren dat de eerste keer dat ik naar de sauna ging wel vreemd was omdat ik niet gewend was om me naakt tussen anderen te begeven. Inmiddels weet ik niet beter en ben ik daar helemaal niet mee bezig.
Tijdens de saunagang kun je door het zweten veel elektrolyten verliezen. Vul deze aan d.m.v. Keltisch Zeezout. Dit is zout met 84 mineralen die je lichaam voeden tot op celniveau.
Grote saunacentra zijn voor veel mensen eigenlijk wat voor kinderen de Efteling is.
De sauna’s die ik aanraad om te bezoeken zijn:
Thermen Bussloo
Sauna de veluwe
Sauna Devarana
Sauna Ridderode
Bron: Juglen Zwaan:
Zelf ga ik al jaren wekelijks naar de sauna en voel me altijd lekker fris en schoon en met ruime adem, daarom had ik al jaren het plan hier meer over te vertellen en vind de uitleg van Juglen Zwaan zeer overzichtelijk en duidelijk.
Veel sauna plezier.
Eduard den Bieman
Als ik een parel heb gemist, laat het mij dan weten eduarddenbieman@gmail.com want ik verken graag de sauna’s in Nederland.