BELANGRIJK BERICHT: Voor mensen met COPD Astma en Corona preventie

Artikel 18 van 33
Overzicht

FEITJES & WEETJES
Méér Adem dat is wat we je beloven.

Ja hoor, eindelijk wordt het bekend:
Negatieve ionen werken preventief tegen Ultra-Fijnstof en Virussen.

Recent heeft elektrotechnicus en ionisatiedeskundige Ton Rademaker meer uitleg en onderbouwing gegeven over negatieve ionen die kunnen worden ingezet tegen ultra-fijnstof, virussen en bacterien in de lucht.

Hij doet al sinds de jaren 80 onderzoek naar ionisatoren en het effect van negatieve ionen. In deze FEITJES & WEETJES bespreken we wat negatieve ionen wel en niet kunnen doen volgens de wetenschap, aldus Ton Rademakers.

Het bestaan van negatieve ionen is al meer dan 100 jaar geleden ontdekt (1). Er zijn dan ook bijzonder veel onderzoeken naar dit onderwerp gedaan. Voordat we de diepte in duiken, kijken we eerst even naar wat negatieve ionen nu precies zijn.

Wat zijn negatieve ionen?
Ionen zijn elektrisch geladen deeltjes die door de lucht zweven (2). Het gaat hier dan om moleculen of atomen met een positieve of negatieve lading. Negatieve deeltjes kunnen in de natuur ontstaan door bijvoorbeeld water dat in beweging is, wat ook wel het Lenard effect wordt genoemd (345).

De bliksem tijdens het onweren staat ook bekend als een krachtige natuurlijke generator van negatieve ionen (6). Maar er zijn nog meer bronnen van negatieve ionen in de natuur, zoals kosmische straling (7), UV-C in zonlicht (8) en de wrijving van lucht in de atmosfeer (9).

Ook de groene bladeren van planten kunnen onder invloed van licht negatieve ionen produceren, maar in het donker nemen ze juist weer negatieve ionen op (10).

Veel mensen voelen zich heerlijk in de natuur. Vooral bos- en waterrijke gebieden doen mensen volgens verschillende studies goed (111213). Ook kunnen de meeste mensen de atmosfeer na een onweersbui waarderen.

Waarschijnlijk komt dit onder meer doordat deze omgevingen rijk zijn aan negatieve ionen. Negatieve ionen worden door sommigen artsen zelfs de “vitamines van de lucht” genoemd (14), maar is daar ook bewijs voor?

Wat zegt de wetenschap?
Negatieve ionen zijn onzichtbaar en geurloos. Toch kun je het effect van deze kleine deeltjes wel degelijk opmerken volgens de wetenschap. Er is in 2018 nog een zeer grondige publicatie verschenen, waarin wetenschappers meer dan 100 jaar onderzoek naar negatieve ionen hebben uitgeplozen (17).

Waar komen negatieve ionen van nature voor?
De concentratie van negatieve ionen is in de steden bijzonder laag, maar in het bos is deze gemiddeld al 80 tot 1600 keer hoger (24).

Vooral in de natuur vinden we dus veel negatieve ionen: een stadspark is een goed begin, maar haalt het niet bij een echt bos (25).

Met name rond een waterval worden bijzonder veel negatieve ionen gemeten (26).
In de zomer en herfst hebben onderzoekers meer negatieve ionen in de buitenlucht vastgesteld, vooral rond 10.00 en 16.00 uur (27).

Ook na een flinke onweersbui kan er een enorme hoeveelheid negatieve ionen in de lucht aanwezig zijn (28).

In kantoren wordt de lucht overspoeld met positieve (foute) ionen.
Waardoor er een enorm tekort is aan negatieve ionen.
Veel mensen worden ziek van het slechte klimaat op kantoor, dit fenomeen wordt ook wel het sick building syndrome (SBS) genoemd (
29). Een tekort aan negatieve ionen kan een onderdeel zijn van dit probleem. In de strijd tegen SBS worden regelmatig elektrostatische luchtreinigers geadviseerd.

Aantal negatieve ionen cm3

Plaats

0 – 100

Woonkamer verstokte roker

0 – 250

Kantoor met centrale luchtregeling

20 – 251

Binnenruimte vliegtuig tijdens vlucht

250 – 500

Gemiddeld woonhuis

250 - 750

In de stad

1000 – 2000

Op het platteland

1000 – 5000

In de bergen

5000 – 20.000

In een grot

25.000 – 100.000

Bij een waterval

Elektrostatische luchtreinigers
Dit soort luchtreinigers zijn zeer krachtige generatoren van negatieve ionen, waarbij er per seconde 20.000 – 200.000 ionen worden geproduceerd (30).

Volgens verkopers van dit soort apparaten kun je zo ‘de natuur in huis halen’. Ze gebruiken slechts enkele watts aan stroom, hebben geen filters die vervangen moeten worden en maken geen geluid. Klinkt ideaal dus.

Een elektrostatische luchtreiniger bootst dezelfde natuurkundige truc na die zich bij de bliksem tijdens onweer voltrekt: de zogenaamde corona of puntontlading (31). Dit heeft niks met het coronavirus te maken, maar zo wordt dit principe in de natuurkunde genoemd.
Een elektrostatische luchtreiniger kan een ruimte in korte tijd vullen met miljoenen negatieve ionen.

Volgens studies kan dit al in 30 minuten zorgen voor een 97% lagere fijnstofconcentratie in de kamer (32).
Ook kunnen elektrostatische luchtreinigers allergenen en roet in de lucht verwijderen (333435). Dit werkt doordat negatieve ionen zich hechten aan fijnstof, roet en allergenen in de lucht, waardoor de deeltjes geladen worden en zich kunnen hechten aan nabijgelegen oppervlakken zoals muren of meubels.

De deeltjes kunnen zich ook aan elkaar hechten en zo een groter deeltje vormen dat uit de lucht kan neerslaan op de vloer. Daarom is regelmatig stofzuigen (liefst met een HEPA-filterzak of anti-allergiezak erin) of dweilen belangrijk, anders kunnen de deeltjes weer in de lucht terecht komen.

Hoewel een ionisator in huis ideaal is om meer negatieve ionen in je leven te brengen, kun je als gratis alternatief ook vaker de natuur opzoeken. Dit is nog gezonder als je dit combineert met een wandeling.

 Volgende week meer over de

voor-en nadelen van OZON en UV licht.

 

 

 

© 2015 - 2024 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel