Verschillen tussen Keuken Zout Himalaya Zout en Keltische Zout.
OverzichtVerschillen tussen soorten zout
Het is je vast weleens opgevallen dat je verschillende soorten zout kunt kopen.
Zo kan je Zeezout, Keltisch zout, Himalaya zout en gewoon keukenzout kopen.
Maar wat zijn de verschillen in zoutsoorten en hebben ze een ander effect op de gezondheid? Wij zochten het voor je uit. Onze bevindingen lees je hier.
Koken met zout
Zout is zonder twijfel het belangrijkste ingrediënt bij het bereiden van eten. Dit komt omdat zout werkt als een smaakversterker. Zonder zout is het eten maar flauw en niet iets om omgewonden over te raken.
Omdat zout werkt als smaakversterker gebruiken voedselfabrikanten vaak grote hoeveelheden zout in hun kant-en-klaar producten. Dit om hun producten zo lekker mogelijk te maken zodat de consument ze vooral maar blijft kopen.
Het gevolg hiervan is echter wel dat we al snel te veel zout binnen krijgen.
Mannen eten gemiddeld 10 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram. Dit terwijl de maximale hoeveelheid zout 6 gram (2,4 gram natrium) is.
De minimale hoeveelheid natrium is overigens nog onderwerp van debat.
Vaak wordt uitgegaan van 1 tot 3 gram zout (0,4 tot 1,2 gram natrium) per dag.
Te veel zout is niet goed.
Door zelf je eten vers te bereiden heb je controle over de hoeveelheid zout welk je dagelijks binnen krijgt. Want te veel zout is niet goed, maar te weinig zout is ook niet goed. We hebben zout nodig voor het reguleren van onze vochtbalans.
Als we zoutbeperkt moeten eten dan moeten we natriumarm eten.
Natrium is naast chloride het belangrijkste element waaruit zout bestaat.
Zo bestaat keukenzout voor 40% uit natrium en voor 60% uit chloride.
De chemische naam voor zout is dan ook natriumchloride.
Verschillende soorten zouten hebben echter een verschillende hoeveelheid natrium.
Door zout te gebruiken welke minder natrium bevat krijg je minder natrium binnen.
De verschillen in hoeveelheid natrium tussen de verschillende zoutsoorten zijn niet erg groot. Maar alle beetjes helpen natuurlijk. Hieronder de hoeveelheid natrium van verschillende zoutsoorten:
Tafelzout: 39,1% natrium
Zeezout: 38,3% natrium
Himalaya zout: 36,8% natrium
Keltisch zout: 33,8% natrium
Hieronder zullen we de verschillende soorten zout bespreken.
Tafelzout
Tafelzout is het meeste gebruikte soort zout.
Tafelzout is zwaar bewerkt en vrijwel alle sporen van mineralen zijn uit het zout verwijderd. Het bestaat voor 97% uit natriumchloride met toevoegingen om te voorkomen dat zout gaat klonteren.
Aan tafelzout wordt jodium toegevoegd.
Dit wordt gedaan omdat er in veel delen van de wereld problemen waren met de gezondheid door een jodiumtekort. Bij een jodiumtekort werkt de schilklier niet meer goed met alle gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid van dien.
Aan andere soorten zout, zoals Himalaya zout, wordt geen jodium toegevoegd.
Dit is onbewerkt zout en komt rechtstreeks uit de zoutmijnen in Pakistan.
Als je voor een ander zoutsoort kiest dan tafelzout zorg er dan voor dat je wel voldoende jodium binnen krijgt. Van nature komt jodium voor in vis, eieren, zeewieren en zuivel.
Bij het bakken van brood wordt bakkerszout gebruikt waaraan jodium is toegevoegd. V
oor voldoende jodium dien je wel 6 boterhammen per dag te eten.
Je kunt er ook voor kiezen om kelptabletten te slikken. Kelp is erg rijk aan jodium.
Himalaya zout.
Himalaya zout bevat sporen van ijzeroxide wat het de roze kleur geeft. Daarnaast bevat het andere mineralen, deze zijn kalium, calcium, magnesium en ijzer. Het bevat minder natrium dan gewoon tafelzout.
Himalaya zout heeft een andere smaak dan gewoon tafelzout.
Sommige mensen proeven het verschil niet met gewoon keukenzout terwijl anderen het verschil wel proeven.
Slijmoplosser bij COPD Himalaya zout
(natuurlijke basis)
Zeezout.
Zeezout wordt gewonnen door zeewater te laten verdampen en lijkt chemisch gezien erg op tafelzout. Het bestaat hoofdzakelijk uit natriumchloride. Afhankelijk van het gebied waar zeetzout wordt gewonnen kan het sporen kalium, ijzer en zink bevatten.
Hoe donkerder van kleur het zeezout is des te hoger de concentratie van andere mineralen zal zijn. Vanwege de vervuiling van de zee kan zeezout ook minimale sporen zware metalen zoals lood bevatten.
Zeezout is meestal een stuk grover dan tafelzout. Het lekkerste is om zeezout pas over het eten te strooien na bereiding. Door de grove stukken krijg je een hele andere smaaksensatie bij het eten.
De smaak van zeezout hangt af van het gebied waar het zeezout wordt gewonnen en de hoeveelheid sporen van andere mineralen die het bevat.
Keltisch zout
Keltisch zout wordt gewonnen uit ondiepe zoutmoerassen in bepaalde gebieden in Frankrijk.
Keltisch zout is het meest natriumarme zout ter wereld en het bevat meer dan 70 verschillende mineralen.
Keltisch zout bestaat voor 88,5% uit natriumchloride, de rest is vocht en andere mineralen.
Keltisch zout bevat ook minimale sporen jodium.
Maar dat is wel erg weinig, dan zou je dagelijks tientallen kilo’s Keltisch zout moeten eten. Keltisch zout is dan ook niet geschikt om je jodium op peil te houden.
Welk zout is het beste voor de gezondheid?
Als je op internet de verhalen van de verkopers van verschillende soorten zout gaat lezen dan zal je zien dat zij vinden dat het zout wat zij verkopen het gezondste en beste zout is wat er bestaat.
Bron: Zoutbeperkt
Verschillen tussen
Himalaya zout of Keltisch zeezout
Himalaya zout meest geschikt voor inhaleren van microscopisch fijn zout.
Dit zout wordt geoogst uit oude landmijnen waar het zout terecht is gekomen in tijden dat er minder vervuiling in de zee zat.
Het Himalayazout is afkomstig uit mijnen in Pakistan. De naam Himalaya slaat op het woord Haliet, wat een ander woord is voor steenzout. Het heeft dus niks met de Himalaya gebergte te maken.
We zien dat Himalaya zout meer Natrium bevat, wat bloeddruk verhogend kan werken. Tegelijk zien we dat er in Keltisch zeezout ruim twee keer zoveel magnesium aanwezig is, wat nu juist weer de bloeddruk verlaagt!
De zee werkt als een zuiveraar voor vele toxines.
Er zitten inderdaad iets meer sporen van zware metalen in het Keltische zeezout, maar dat zijn zulke marginale hoeveelheden, dat er absoluut geen sprake is van een gevaar voor je gezondheid.
Keltisch zeezout is de winnaar met Himalayazout als beste inhalingszout.
Zeezout is altijd beter dan keukenzout omdat daar meer mineralen in aanwezig zijn. Maar als je het allerbeste wil, is Keltisch zeezout de onbetwiste winnaar. Zelf denk ik dat afwisselen het beste is in alles: de ene dag roomboter, de andere kokosolie en weer een andere dag olijf- of palmolie. Zo kan het ook met zout: de ene dag Keltisch zeezout, de andere dag neem je Himalayazout. Elk zout proeft ook anders.
Kijk welke jij het lekkerst vindt, grote kans dat dit zout dan ook voor jou het beste is.
Voor een sole ( spoelen van neus en voorhoofdholtes) , het gebruik bij planten en dieren of bij hoge bloeddruk raad ik absoluut het Keltische zeezout aan omdat dit het laagste percentage natriumchloride heeft van alle zoutsoorten op aarde.
Bron: Jurlen Zwaan
Onderzoek Hetty Janssens bewijst:
Zout inhaleren helpt tegen slijm in de luchtwegen en longen.
Uit het onderzoek door Hetty Janssens is gebleken dat zout in een hogere samenstelling als in ons lichaam, taaislijm, irritaties en ontstekingen duidelijk verminderd in de luchtwegen en longen.
Dit is voor mensen met COPD met periodes van irritaties en ontstekingen met slijmvorming in luchtwegen en longen, een goede, natuurlijke en lichaamsvriendelijke oplossing.
Al eeuwen gebruiken wij en andere culturen zout voor luchtweg klachten.
De farmaceutische industrie wil daar geen dure medicijnen (zout is er overal en goedkoop) van maken. Dus bedenken ze iets anders: vaak synthetische pufjes en inhaleringsmedicijnen, oncontroleerbaar in prijsopbouw.
Nu gaan wij niet zeggen dat die medicijnen niet helpen, maar mijn persoonlijke ervaring is dat het ook averechts kan werken. Maar dat verschild per persoon.
Wij zijn er ook van overtuigd dat medicijnen gebruik voor veel mensen een noodzaak is, vooral mensen met COPD GOLD IV.
Wij zijn van mening dat veel mensen met COPD in de begin fase COPD GOLD I , COPD GOLD II en zelfs COPD GOLD III veel beter op hun eigen lichaam kunnen vertrouwen en met natuurlijke middelen de slijmvorming, irritaties en ontstekingen kunnen behandelen om zo hun COPD klachten te lijf tegaan.
Het is het proberen waard, je kunt beter je lichaam sparen voor medicijnen die je gezondheid zwaar belasten.
De pufjes verruimen tijdelijk je luchtwegen.
Wij vinden dat eerst de irritatie (fijnstof en allergische stoffen) vermeden moet worden. Het is belangrijk dat je ademhalingsspieren en je lichaamsspieren sterker maakt.
Zoals een zwemmer zijn armspieren extra traint voor beter resultaat, kunnen COPD patiënten hun luchtwegspieren elke dag 2 minuten trainen. Maar vergeet niet je andere lichaamspieren die zuurstof vragen bij hogere inspanningen elke dag te gaan trainen.
Blijf altijd zoeken en kijken waar jij het meeste baat bij hebt, elk mens is anders, elk lichaam reageert anders.
Wijzelf hebben uitvoerig gekeken wat het beste zout is voor het inhaleren bij slijm en irritaties in luchtwegen en longen.
Zie onze speciale blog: Himalaya zout of Keltisch zeezout
Onze ervaring is, door het inhaleren van microscopisch fijn Himalaya zout uit de dispenser, ontstaat er een nieuw, preventief slijmlaagje in de luchtwegen en wordt taaislijm losgemaakt, waardoor het eenvoudiger is dit op te hoesten en zo de irritaties te verhelpen.
Nu is dit eindelijk bewezen door het onderzoek van bron: Hetty Janssens.