Hoe te stoppen met roken?
OverzichtDe Polikliniek Stoppen-met-roken van Nij Smellinghe bestaat vijf jaar.
Een zeer persoonlijke aanpak en het systematisch volgen en begeleiden van individuele patiënten is de succesfactor gebleken van de polikliniek.
De afgelopen vijf jaar melden zich circa 500 patiënten voor een intake.
Door het programma gaat 75% van de patiënten beduidend minder roken, terwijl 25% van de patiënten erin slaagt succesvol en langdurig van het roken af te komen.
Het is niet gemakkelijk om van een rookverslaving af te komen, weten longarts Pier Eppinga en gespecialiseerd verpleegkundige Jellie Miedema, initiatiefnemers van de poli stoppen-met-roken.
“ We hebben daarom heel bewust gekozen voor een individueel gerichte werkwijze, waarbij voor elke patiënt een duidelijk omschreven periode van begeleiding wordt vastgelegd, zegt Eppinga.
“Het begint ermee dat ik zelf persoonlijk de afspraak maak voor het intakegesprek, vult Miedema aan. “Gebleken is dat er dan een grotere kans is, dat de patiënt ook komt opdagen.
Commitment is heel belangrijk, met het succesvol stoppen met roken.
Dus bespreek ik alle details en contactmomenten met de patiënt, waaronder de datum waarop de patiënt definitief zal stoppen met roken, en vastgelegd in een geautomatiseerd registratiesysteem. Ook wordt dan bekeken of men met of zonder hulpmiddelen wil stoppen. Hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld medicatie, of nicotinekauwgum/ -pleister,
Na het intakegesprek volgt een reeks afspraken waarbij de patiënt gevraagd wordt naar het resultaat. In sommige gevallen wordt ook de hulp van een psycholoog ingeroepen, omdat de patiënt dan intensiever op zijn/haar gedragsverandering gecoacht moet worden.
Van de genoemde 500 patiënten bevinden zich nog een aantal (5%) in het programma, terwijl de helft binnen een jaar afvallen. “Die zijn er gewoon nog niet klaar voor.
Wel is opvallend dat 75% wel veel minder is gaan roken, omdat men zich gedurende het programma bewust wordt van hun rookgedrag “zegt Jellie Miedema. Wel heeft een patiënt al eens tegen haar gezegd “alles lukt me, behalve stoppen met roken.”
Twee soorten verslavingen
Bij roken kun je spreken van twee soorten verslavingen: de verslavende stof nicotine op zichzelf en de gedragsverslaving. “ De patiënten die op de stoppen-met-roken poli komen, worden bewust gemaakt van hun verslaving. Het patroon van hun rookgedrag en de mate van nicotineafhankelijkheid wordt in beeld gebracht. We stellen vragen als, op welke momenten rookt u? Rookt u als u gespannen bent of juist als u relaxed bent? Rookt u als u alleen bent of juist alleen in gezelschap ? Het probleem wordt altijd positief aangepakt, er wordt begrip getoond en de patiënten worden gecoacht bij hun stoppoging. Gebleken is dat bij begeleiding een hogere stopkans valt te bereiken.”
Minisymposium
Op het minisymposium kijken longarts Pier Eppinga en gespecialiseerd verpleegkundige Jellie Miedema terug op 5 jaar Polikliniek Stoppen-met-roken. De methodiek wordt uitgelegd en de behaalde resultaten.
Cardioloog Ronald van der Aa van Nij Smellinghe heeft zijn bijdrage de spannende titel “Bypass operatie en Dotter zijn spannender, stoppen met roken effectiever!” mee gegeven. Wanda de Kanter-Koppenol en Pauline Dekker, longartsen in het Rode Kruis Ziekenhuis zijn studiegenoten van Pier Eppinga en wilden graag hun bijdrage leveren:”
Motiverende gespreksvoering bij de eerste aanpak stoppen-met-roken.” Zij zijn bekend van de TV-serie “Onder specialisten”.
______________________________________________________________________
____________________________________________________
eBook 'COPD = Lastig' GRATIS ontvangen?
- wat zegt de medische wereld over oplossingen en verzachtende maatregelen
- verschillende varianten van COPD en wat u hierover moet weten
- dit ebook biedt een samenvatting de meest bekende publicaties en medische bronnen over COPD, incl. bronvermeldingen
Inhoudsopgave (34 pagina's):
4) Het begin
5) COPD staat voor
6) Wat is COPD?
7) Alternatieve (verouderde) benamingen
8) Chronische bronchitis longemfyseem
9) Oorzaken van COPD
10) COPD bij niet-rokers
11) Klachten en symptomen bij COPD
12) Kortademingheid en hoesten
13) Diagnose COPD
14) GOLD-indeling
15) Verschil ziekenhuisopnamen mannen en vrouwen voor COPD verdwenen
16) Beloop van COPD
17) Wereldwijd steeds meer patiënten met COPD klachten
18) Bij ernstige COPD zal het aantal luchtweginfecties stijgen
19) Speciale longcellen reageren heftiger op ingeademde stoffen bij COPD
20) Fijnstof binnenshuis is de stiekeme vervuiler
21) Duidelijke bronnen van vervuiling
22) Mechanische ventilatie
23) COPD tijdig signaleren en zorgen voor de oplossing
24) Zuurstof in het bloed meten met een saturatiemeter
25) Fijnstof in huis, hoe los je dit op?
26) Hoe voorkom je slijmproblemen?
27) Bewegen en gezonde voeding
28) Spiertrainingen essentieel voor meer zuurstof
29) Extra long- en luchtweg trainingen verbeteren je ademhaling
30) Een gezond, afwisselend eetpatroon is voor ieder mens goed
31) Geneesmiddelen voor de behandeling van COPD
32) Studies naar COPD-medicijnen vaak niet geënt op huisartspraktijk
33) Laatste ontwikkelingen 2014
34) Dankwoord en Noten