COPD klachten: stoppen met roken is een voorwaarden
OverzichtCOPD zonder roken is een voorwaarden
Waarom stoppen met roken?
De longarts geeft zijn patiënten vaak het advies om te stoppen met roken. Veel longziekten zoals COPD en longkanker, worden mede veroorzaakt door vaak vele jaren roken; astmaklachten kunnen door roken verergeren.
Hoe te stoppen met roken?
Wie eenmaal met roken is begonnen komt daar moeilijk vanaf; er is een vaak onbedwingbare behoefte aan het roken van een sigaret, sigaar of pijp.
Bij het stoppen van het roken treden snel
ontwenningsverschijnselen op.
Het is bekend dat het maar weinig mensen lukt zonder hulp van hun
tabaksverslaving af kunnen komen. Daarom biedt de longarts u de
mogelijkheid om met deskundige hulp te stoppen met roken.
Wat betekent het stoppen met roken?
Het stoppen met roken is een proces, waarin keuzes moeten worden gemaakt en veranderingen in gewoonten en levenswijze aangebracht moeten worden. Wanneer u wilt stoppen met roken, is het belangrijk duidelijk te krijgen waarom u wilt stoppen, wat uw werkelijke motivatie is. Het is daarbij goed te weten welke factoren het stoppen met roken moeilijk kunnen maken. Uiteindelijk kan dit proces leiden tot een rookvrij leven, waarmee de algemene lichamelijke fitheid en de longziekte gunstig beïnvloed kunnen worden.
Deskundige begeleiding
Er zijn verschillende vormen van begeleiding bij het stoppen met roken. In het Antonius Ziekenhuis Sneek en het Nij Smellinghe Ziekenhuis Drachten zijn speciale Rookstop poliklinieken.
Soms is het mogelijk dat een daartoe opgeleide longverpleegkundige zorgt voor de individuele begeleiding. Ook bestaat er de mogelijkheid om in groepsverband deel te nemen aan initiatieven van de GGD om te stoppen met roken. Uw longarts kan u daarbij informeren over de plaats en tijd wanneer dit wordt georganiseerd. Tenslotte is het ook mogelijk door STIVORO telefonisch en via internet begeleid te worden.
Voorbereiding en planning
Voordat gestopt wordt met roken is het nuttig
eerst meer te weten over de kenmerken van de tabaksverslaving en
inzicht te krijgen in het eigen rookgedrag. Ook is het belangrijk
zelf te beseffen welke belemmeringen er nog bestaan om te stoppen
met roken. Soms wordt het dan duidelijk dat het moment van stoppen
beter enige tijd kan worden uitgesteld.
Het maken van duidelijke afspraken is bij het stoppen met roken
heel belangrijk. Het vaststellen van een exacte stopdatum geeft
houvast.
Hulpmiddelen
Het moet vooraf duidelijk zijn of er bij het stoppen met roken wel of niet gebruik gemaakt zal worden van hulpmiddelen, zoals zogenaamde nicotinevervangers of speciale geneesmiddelen. Over het algemeen leidt het gebruik van hulpmiddelen tot een beter resultaat van het stoppen. Het is bekend dat het stoppen vaak niet in een keer lukt. Bij sommige mensen zijn meerdere pogingen nodig om uiteindelijk definitief te stoppen met roken. Het plan om te stoppen moet dan vaak aangepast worden.
Stoppen, en dan?
Direct bij het begin van het stoppen met roken
veranderen er in het lichaam verschillende dingen. De nicotine is
binnen twee dagen uit het lichaam verdwenen. Dit leidt tot
verschillende ontwenningsverschijnselen: angstgevoelens, irritatie,
rusteloosheid, neerslachtigheid en soms toename van eetlust.
In daarop volgende weken is het van belang aandacht te besteden aan
de gewoonte die het roken is geweest en de rol die het roken heeft
gespeeld in het sociale leven; het ontspannende, stimulerende of
stressverminderende effect van het roken. Hiervoor zullen andere
oplossingen gezocht moeten worden. Daarnaast zal de thuis- en/of
werksituatie wellicht aangepast moeten worden. Er verandert dus
heel veel in korte tijd na het stoppen met roken, deskundige
begeleiding kan hierbij zinvol zijn.
De winst
Enige tijd na het stoppen met roken treden belangrijke veranderingen op. De bloeddruk kan dalen, de temperatuur van handen en voeten stijgt en het gevoel neemt toe energie te hebben voor lichamelijke activiteiten. Verder nemen een aantal klachten van longziekten in ernst af. Uiteindelijk neemt na lange tijd niet meer roken, de kans op het krijgen van meerdere lichamelijke aandoeningen af, zoals hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker.
Kosten
Een deel van kosten die gemaakt worden bij het stoppen met roken worden vergoed. Dit heeft met name te maken met de kosten die in het ziekenhuis worden gemaakt. Tot nu toe komen de kosten van de hulpmiddelen bij het stoppen met roken voor eigen rekening. Vanaf 2011 kan door de zorgverzekeraar, onder bepaalde voorwaarden, een deel van deze kosten worden vergoed.
Conclusie
Bij het stoppen met roken staat de longpatiënt er dus niet alleen voor! De longarts wil u graag begeleiden bij dit niet altijd eenvoudige proces.